Over Martinus

In de binnenstad van Groningen, op een steenworp afstand van de Grote Markt, brouwt Martinus speciaalbieren in een uniek industrieel pand aan de Kostersgang. Brouwerij Martinus is een familiebedrijf. Na hier twintig jaar een drukkerij te hebben gerund, besloot ondernemer Albert-Jan Swierstra het over een andere boeg te gooien.

Samen met echtgenote Henriëtte en jongste zoon Martijn die de bieren brouwt werd medio 2015 de brouwerij gestart. Waar eens de drukpers stond te draaien, staan nu de brouwketels te pruttelen. Wat begon als een hobby in de keuken thuis is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel bedrijf met een proeflokaal en een restaurant.

Een bezoek aan Brouwerij Martinus is meer dan de moeite waard!

Er is heel wat bedrijvigheid als de brouwerij en de bottelarij op volle toeren draaien. Brouwerij Martinus heeft een brouwcapaciteit van 10.000 liter per maand. Op de begane grond worden de speciaalbieren gebrouwen in brouwketels van 1000 liter. In zes tanks van 2000 liter worden de bieren gegist en gelagerd. Een deel van het bier wordt gebotteld in de flessenvulmachine, een deel gaat in fusten en een deel wordt geschonken in ons eigen proeflokaal.

Met een lekker biertje in de hand genieten van het brouwproces.

Op de eerste verdieping bevindt zich ons restaurant, op de tweede verdieping het brouwcafé. Hier worden onze bieren getapt vanuit de uitschenktanks. Middenin het pand worden de zakken met mout naar boven getakeld om te worden geschroot in de schrootmolen op de bovenste verdieping. Vanaf beide verdiepingen heb je zicht op de brouwketels en de tanks. Een schitterend, zonnig dakterras met uitzicht op de daken van Groningen en de Martinitoren maakt de Groningse bierbeleving in Brouwerij Martinus compleet.

Geschiedenis

De Kostersgang 32-34 is een uniek pand met architectuurhistorische waarde. Dit vroeg-naoorlogse, curieuze pand is gebouwd op het perceel van twee afgebroken 19e eeuwse bedrijfspanden naar ontwerp van de bekende Groningse architect Frans Klein (1907-1973). Opdrachtgever was de Fa. P.C. Nanninga, fabrikant van de beroemde Calmix petroleumkachels, die daar werkplaatsen en magazijnen ging vestigen om hang- en sluitwerk te maken.

Cultuur

Martinus en muziek horen bij elkaar. In het brouwcafé wordt altijd vinyl gedraaid, de Stichting Jazz in Groningen organiseert er haar jazz concerten en tijdens het Eurosonic/Noorderslag festival is er een groot podium bij de brouwketels. Martinus Podium verrijkt de stad met een mooi muziekpodium met lokale, nationale en internationale artiesten van formaat. En wie de Martinus Take Over avonden in diverse locaties in de stad heeft meegemaakt, weet dat de brouwer ook DJ is.