Locatie

Cafe Martinus

Datum

17 maart 2019

Tijd

15:30 - 18:00

JAEGER / PUNKT / HEMINGWAY

JAEGER / PUNKT / HEMINGWAY

Michael Jeager – Saxophone / Clarinet
Noah Punkt – Double Bass
Gerry Hemingway – Drums

The improvising trio without any chordal instrument: it’s classic, it’s a big almost huge heritage and thus a challenge. A Challenge that Michael Jaeger (Saxophone), Noah Punkt (Double Bass) and Gerry Hemingway joyfully accepted. This three-generations band sails through the misty waters of tonal expression and permute all the conceivable constellations and possibilities of this very sparse lineup: 1+1+1, 2+1, 3. Together, jumbled or everybody against each other, responsibility, awareness, humor. The music grows while it’s played and vice versa. This is great fun and great art and a treat for the ears.

Het improvisatietrio zonder piano of gitaar lijkt klassiek van snit. Toch schuilt in die enorme erfenis ook een uitdaging. Een uitdaging die de Zwitserse saxofonist Michael Jaeger, de Duitse bassist Noah Punkt en de Amerikaanse drummer Gerry Hemingway met plezier aanvaarden. Deze drie-generaties band vaart door de mistige wateren van tonale expressie in alle denkbare constellaties: 1 + 1 + 1, 2 + 1, 3. Samen, door elkaar gegooid of iedereen tegen elkaar maar met verantwoordelijkheid, bewustzijn en humor. De muziek groeit wanneer ze gespeeld wordt en vice versa. Muziek op het scherp van de snee en een lust voor het oor, gebracht door een internationaal topgezelschap.

Gerry Hemingway is een Amerikaanse drummer die bij de gerenommeerde Alan Dawson studeerde. Hij slaat vrij snel een avontuurlijk pad in en wordt de drummer bij het befaamde Anthony Braxton Quartet met Marilyn Crispell en Mark Dresser (van 1983 tot 1994). Voor zijn eigen groep trekt hij in die periode op met een aantal top improvisatoren uit Nederland: Michael Moore, Ernst Reijsiger en Wolter Wierbos. Een serie uitstekende cd’s en dito optredens komen hier uit voort. Mark Dresser, Mark Helias, Ray Anderson, Herb Robertson, Anthony Davis… met allen speelt hij regelmatig samen. In 1999 staat hij in duo met Cecil Taylor op de planken van de Singel.

Momenteel heeft Hemingway zijn uitvalsbasis in Luzern waar hij deel uitmaakt van de staf van de vermaarde Hochschule Luzern. Hij heeft avontuurlijke groepen met Europese musici als Samuel Blaser, Frank Gratkowski, John Butcher en vele anderen. Hij put uit een ruime pool van muzikanten om op te nemen en te concerteren. Hij blijft een drummer met een enorme uitstraling. Opnames van Hemingway zijn terug te vinden op de labels Auricle, Hat Art, Clean Feed, Enja, Palmetto en vooral vele kleine andere platenmaatschappijen.

De lyrische saxofonist Michael Jaeger wordt beschouwd als een van de belangrijke stemmen in Zwitserse jazz. Hij werkte en toerde met musici als Greg Osby, Miki Stulz, Franz Loriot, Matts Spielmann, Nobert Pfammatter en Tom Rainey. Zijn kwartet Michael Jaeger KEROUAC nam drie albums op bij Intakt Records en trok internationaal de aandacht. Hij toerde doorheen o.a. China, Egypte, Rusland en de Verenigde Staten. Michael Jaeger woont momenteel in Dresden.

In Dresden leert Michael Jaeger de jonge Duitse bassist Noah Punkt kennen. Punkt werd geboren als Tom Zackl en is volop bezig met spelen en toeren doorheen zowat gans Europa. Hij trad vorig jaar in ons land op met baritonsaxofoniste Hanne De Backer en de Amerikaanse drummer Devin Gray en met zijn eigen trio Sensor. Met gitarist Mathias Van de Wiele maakte hij een opname in duo. Punkt werkte samen met o.a. Nicola Hein, Tim Daisy, Teun Verbruggen, Bart Maris, Keefe Jackson, Tomeka Reed, Christoph Erb, Peter Van Huffel en Chris Pitsiokos. Noah Punkt intrigeert als bassist die van vele markten thuis is en vooral veel en graag musiceert.

Aanvang: 15.30
Entree: €15 / €10 (student)

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0