Datum

27 oktober 2019

Tijd

15:00 - 18:00

Helena Basilova & Reinier Baas 27 Oktober

Componist en gitarist Reinier Baas en pianiste Helena Basilova brengen hun verschillende achtergronden samen in een bijzonder duo-programma. Daarin spelen ze een bloemlezing van muziek waar zij een speciale band mee hebben. Op het programma staat werk van Alexander Basilov, de vader van Basilova, en stukken van Messiaen, Ravel en Scriabin. De verschillende composities worden met improvisaties verbonden.

Over Helena Basilova
Helena Basilova werd geboren in Rusland als dochter van twee pianisten, maar groeide op in Nederland. In 2013 bracht zij haar debuut-album uit met pianowerken van Leoš Janáček. ‘Soms blaast ze een frisse bries door de noten maar vaker overheerst de melancholie die zo mooi bij de werken van Janácek past’ schreef de Volkskrant over haar. Haar tweede album Picturing Scriabin is opgedragen aan de Russische componist Alexander Scriabin die in april 2015 precies 100 jaar geleden is gestorven. 
Vanaf 2017 en 2018 stond er voor Basilova een belangrijk en persoonlijk project op stapel: het uitgeven en uitvoeren van de composities van Alexander Basilov, haar vader, die pianist en componist was en in 2007 overleed. Basilova is hoofdvakdocent piano klassiek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.   

 

Over Reinier Baas
Reinier Baas is één van de aanjagers van een nieuwe lichting Europese jazzmusici. Hij won een Edison in 2013 en 2017 voor twee van zijn albums, was solist bij het Metropole Orkest en het Jazzorchestra of the Concertgebouw, Artist In Residence van het Südtirol Jazz Festival, en kreeg compositieopdrachten van het North Sea Jazz Festival en November Music. Volgens Jazz is Baas ‘een adembenemend talentvol gitarist, die met zijn instrument weet te imponeren en ontroeren, en bovendien een begenadigd componist die risico’s durft te nemen’.
Baas stond het afgelopen jaar op de planken in Indonesië, Australië, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Italië en Engeland, met onder meer Ben van Gelder, het Metropole Orkest, Han Bennink, Jeffrey Bruinsma, Benjamin Herman, Pierre Bokma en Igone de Jongh. Hij is als docent verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Siena en gaf masterclasses in grote delen van Europa.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0