Locatie

Cafe Martinus

Datum

23 februari 2019

Tijd

20:00 - 22:00

Entree

Gratis Entree

BAAS VAN GELDER & DOWNES

Reinier Baas – gitaar; Ben van Gelder – altsax & Kit Downes – piano

Gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder stonden de afgelopen jaren meer dan 200 keer met elkaar op het podium, en blijven elkaar het vuur aan de schenen leggen. Samen ontwikkelden zij een uniek muzikaal vocabulaire dat stevig is geworteld in de Amerikaanse jazztraditie, maar ook een duidelijk Europees stempel draagt. Het spel van Baas kenmerkt zich door een flinke dosis humor en levenslust, met onverwachte ritmische en dynamische wendingen. Hij wordt geprezen om zijn grote palet aan klankkleuren en eigenzinnige harmonische en ritmische inventies. Van Gelder wordt internationaal gezien als een autoriteit op de altsaxofoon. Hij bezit een opvallende mate van rust en overzicht, en wisselt heldere, kernachtige lyriek af met explosieve virtuositeit. De muziek van het duo bestaat voornamelijk uit eigen composities, die zijn beïnvloed door de drumtaal van de Pygmeeën, hip-hop, 20e eeuwse klassieke muziek en Thelonious Monk. In oktober 2018 komt het album ‘Smash Hits’ uit, een samenwerking met het Grammy-winnende Metropole Orkest. Behalve als duo zijn Baas en van Gelder te horen in het Ben van Gelder trio, met de legendarische drummer Han Bennink.

Reinier Baas (1985) wordt gezien als één van de aanjagers van een nieuwe lichting Europese jazzmusici. Het tijdschrift Jazzism noemde hem “een adembenemend talentvol gitarist, die met zijn instrument weet te imponeren en ontroeren” en “een begenadigd

foto: Willem Schwertmann
componist die risico’s durft te nemen”. Baas won een Edison in 2013 voor zijn album ‘Mostly Improvised Instrumental Indie Music’. In 2017 won hij opnieuw een Edison, voor zijn album ‘Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix’ – een samenwerking met striptekenaar Typex en een keur aan klassieke- en jazzmusici. Met zijn kwintet, ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’, toerde hij in Europa, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Als sideman stond hij op de planken met Gregory Porter, Hans Teeuwen en Joris Roelofs. Als solist was hij te gast bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Metropole Orkest, en Pynarello. Hij ontving compositieopdrachten van het Concertgebouw, November Music en het North Sea Jazz Festival. In 2017 was Baas Artist in Residence van het Südtirol Jazzfestival in Bolzano. Hij is de gitarist van Benjamin Herman’s nieuwe punkband ‘Bughouse’. Als docent is Baas verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en Codarts Conservatorium Rotterdam.

Ben van Gelder (1988) wordt in nationale en internationale kringen al sinds het begin van zijn carrière bestempeld als een supertalent. Als tiener won hij belangrijke prijzen, waaronder het Prinses Christina Concours (2003), De Stan Getz/Clifford Brown Fellowship (2005) en de Deloitte Jazz Award (2007). Van Gelder verhuisde op 17-jarige leeftijd naar New York, waar hij bijna 10 jaar woonde. Hier werkte hij met musici van wereldformaat, zoals Mark Turner, Ben Street en Ambrose Akinmusire. Met het Ben van Gelder Quintet produceerde hij drie albums, die door de Nederlandse pers met bewondering werden ontvangen. Zijn meest recente CD,

‘Among Verticals’, is het product van een felbegeerde compositieopdracht verstrekt door de Jazz Gallery, een belangrijke broedplaats in New York. Het album ontving vijf sterren in De Volkskrant (“één van de mooiste jazzplaten van het jaar”) en het NRC (“rechtstreeks de diepte in met elegantie, precisie en verbeelding”), en werd gepresenteerd tijdens een tournee in acht landen. De composities van ‘Among Verticals’ zijn gearrangeerd en uitgevoerd door het Swiss Jazz Orchestra, het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Recentelijk is Ben van Gelder aangesteld als saxofoondocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Kit Downes is a BBC Jazz Award winning, Mercury Music Award nominated, solo recording artist for ECM Records. He has toured the world with artists such as Squarepusher, Thomas Strønen, Aidan O’Rourke and Django Bates and written commissions for Cheltenham Music Festival, London Contemporary Orchestra, Stavanger Konserthus, Cologne Philharmonie, BBC Radio 3 and the Wellcome Trust.

0