Datum

08 maart 2020

Tijd

15:00 - 18:00

Almeida Van Duynhoven Klein | 8 Maart

Gonçalo Almeida – contrabas; Martin van Duynhoven – drums & Tobias Klein – altsax, basklarinet, contrabasklarinet

Onlangs verscheen op het vooraanstaande jazz label Clean Feed de tweede cd van Almeida/Duynhoven/Klein, Live at the Bimhuis. Het is een opname van het openingsconcert van het seizoen 17/18 van het Amsterdamse Bimhuis.
Rietblazer Tobias Klein, bassist Gonçalo Almeida en drummer Martin van Duynhoven vormen sinds 6 jaar een trio. Na een tijd van experimenteren heeft zich een sterk repertoire ontwikkeld waarin invloeden doorklinken van zowel de creatieve jazzmuziek van de jaren ’60 /’70 als ook van verschillende vormen van hedendaagse muziek. Een bijzonder element is de aanwezigheid van Martin van Duynhoven, Boy Edgar-prijsdrager (1984) en zeer prominent figuur in de Nederlandse jazz, die op dit trio zijn stempel drukt met zijn onnavolgbare time en rijk drumgeluid.
Bassist Gonçalo Almeida, geboren in Portugal en woonachtig in Rotterdam, doet tegenwoordig het nodige stof opwaaien met zijn groepen Lama en Albatre.
Rietblazer Tobias Klein is bekend van o.a. Spinifex en Büyükberber/Klein. Naast zijn werk als uitvoerend musicus maakt hij naam als componist van hedendaagse kamermuziek, te beluisteren op de recente cd Chambery, uitgekomen in de serie Composer’s Portraits van het label Attacca.

“‘Dit is het begin van iets heel moois, daarover mag geen twijfel bestaan.’ Dat waren in 2015 de slotwoorden van mijn recensie van ‘Vibrate In Sympathy’, het debuutalbum van het trio dat de Portugese bassist Gonçalo Almeida had geformeerd met rietblazer Tobias Klein en drummer Martin van Duynhoven. Vier jaar later ligt er nu een opvolger, een live-registratie in het Bimhuis uit september 2017.Van mijn voorspelling van destijds hoef ik niks terug te nemen, want de groep is zo mogelijk nog meer de diepte ingegaan. De sublieme samenklank van de (contra-)basklarinet van Klein en het strijkwerk van Almeida is maar één van de rijke ingrediënten die het trio kan genereren… Daarin vliegen ze avontuurlijk het universum in, terwijl ze eveneens stevig aan de grond blijven, een paradox die hun muziek onverwoestbaar maakt.” (Herman te Loo, Jazzflits)

Eentre: 15 / 10

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0